Sfaturi la achiziţionare
De ce o veveriță?
O veveriță este vioaie și curioasă, are blanita moale si este un animal de companie special.
De unde?
Bineînţeles, de la petshop sau direct de la crescător. Întrebarea firească este de unde provine animalul.
Animalele capturate din libertate pot fi purtătoare a multor boli, iar transportarea lor pe distanţe mari le poate slăbi. De asemenea, cumpărătorul nu le poate şti vârsta şi va întâmpina dificultăţi (dacă nu îi va fi chiar imposibil) în a le acomoda în vreo cuşcă. Animalele aduse din mediul natural devin, aproape fără excepţie, agresive şi nervoase în orice fel de cuşcă.
Animalele provenite din crescătorii sunt mult mai sănătoase, în zona noastră (Europa) nefiind întâlnite boli. În cazul în care crescătorul le acordă atenţia şi îngrijirea cuvenite, animalele devin foarte blânde. În majoritatea petshopurilor sunt ţinute necorespunzător, în spaţii mici, fără ascunziş. Dacă sunt ţinute mai mult timp în astfel de condiţii, ele devin neprietenoase, morocănoase şi cu un temperament labil.
Ce vârstă au?
Începând de la vârsta de 5-6 săptămâni, puii de veveriță, pot fi separaţi. Totuşi ar trebuie pănă la vârsta de 7-8 săptămâni pentru a nu suferi din cauza despărţirii. Recomandarea noastră este achiziţionarea veveriţelor in jurul acestei vârste.
Nu cumpăraţi pui mai în vârstă de 5-6 luni, deoarece în comerţ nu le este asigurată atenţia cuvenită, iar mai târziu aceasta nu mai poate fi compensată. Deși de la magazinele de specialitate putem inspecta curățenia spațiilor si a animalelor, precum și sănătatea acestora.
În majoritatea cazurilor, comerciantul nu cunoaşte vârsta animalelor din magazinul său şi nici nu există vreo modalitate pentru stabilirea exactă a vârstei. Totuși, un lucru este cert: dacă sunt mai multe veveriţe într-un spaţiu mic şi nu se ceartă, atunci nu sunt mai în vârstă de 4-5 luni.
“Băieţel” sau “fetiţă”
Masculi, de obicei, sunt mai energici decât femelele.
Ele sunt nişte strângăreţe harnice, masculii adesea nici nu-şi fac provizii sau îşi fac foarte puţine. Femelele sunt mult mai curate, ele îşi fac treaba într-un singur colţ. Majoritatea masculilor sunt la fel, dar sunt unii care şi-o fac peste tot. Faptul că femelele sunt mai ordonate are şi dezavantaje: dacă nu le curăţăm la timp colţul murdar, atunci ele înseşi vor da aştenutul murdar afară din cuşcă cum se pricep.
Diferența dintre mascul şi femele este pe cât se poate de evidentă: organul genital al femelei se află sub coadă, foarte aproape de anus. La mascul, această distanţă este de aproximativ 1 cm, iar organul genital este uşor de recunoscut. La masculii maturi deosebirea este mult mai uşoară, fiind vizibilă şi de la distanţă.
ESTE SĂNĂTOS?
Animalele sănătoase au blana strălucitoare, fără smocuri şi pufoasă. Sunt energice, dar nu sar în cuşcă precum o minge de cauciuc; reacţionează la orice mişcare bruscă sau zgomot, dar fără a se panica; au scaun consistent, nu diareic şi nici extrem de uscat; sunt curioase, interesate; nu şchioapătă. Burta trebuie verificată să nu aibă căderi de blană.
Câte exemplare
Mai multe exemplare pot fi ţinute împreună doar în cuşti cu suprafaţă de mai mulţi metri pătraţi. Dacă optăm totuşi pentru mai multe exemplare, să ne pregătim pentru achiziţionarea unei cuşti pentru fiecare exemplar. Masculii și femelele trebuiesc ținuți în cuști separate pentru a evita gestațiile repetate.
CUM PROCEDEZ?
Simplu, alege specia de veveriță favorită, apoi sună FERMA DE VEVERIȚE la numărul: 0728232316 și află dacă la specia aleasă de tine, sunt pui de veveriță de vânzare. Nu știi ce veveriță este potrivită pentru tine?
Intră pe canalul de YouTube și află numaidecât.