Căldura (peste 35 grade C)
La 30 de grade, veveriţele deja nu se mai simt bine; ele se mişcă şi mănâncă mai puţin. În aceste cazuri, trebuie să le asigurăm mai multă hrană zemoasă şi să aerisim des încăperea. Peste cuşcă putem aşterne un prosop sau o cârpă udă, care să răcorescă aerul din cuşcă.
Dacă animalele sunt ţinute într-o cameră separată, podeaua se poate stropi cu apă sau se poate aşterne cetină de brad, care, umezită, va crea o ambianţă răcoroasă. Suprafaţa mare creşte evaporarea apei, răcorind astfel mediul. Aceste crengi le putem amplasa şi în cuşti, pulverizând apă peste ele.
Umezeala
În locuinţă, spaţiul anex sau în liberate, foarte rar se atinge o umezeală în exces, dar în încăperi de gen demisol sau seră, umiditatea aerului depăşeşte adesea 50%. În astfel de condiţii, blana veveriţelor este în smocuri. Blana nu le mai protejează adecvat şi ele pot răci, deşi veveriţele siberiene sunt rezistente la frig.
Fereastră sau uşă deschisă?
Este o regulă de aur ca, înainte de a deschide uşiţa unei cuşti, să nu avem niciun geam sau nicio uşă deschise; evităm astfel evadarea veveriţei.
Adăpător stricat
Este un accident des întâlnit. Veveriţele siberiene beau des şi multă apă. Nu se ştie exact cât rezistă fără apă, de aceea trebuie asigurată în permanenţă. Apa din adăpător trebuie menţinută proaspătă.
Curentul de aer
Cuşca ţinută în curent de aer nu îi prieşte veveriţei, aceasta poate răci. Bineînţeles, o aerisire scurtă nu reprezintă niciun fel de pericol.
Mâncarea alterată stricată
Este absolut necesar ca fructele şi legumele să fie tot timpul proaspete. Resturile trebuie îndepărtate a doua zi. Seminţele se păstrează în loc uscat, iar la curăţarea cuştii se verifică dacă hrana din vizuină sau căsuţă este de asemenea uscată.
Televizorul
Cuşca nu trebuie amplasată în preajma televizorului sau într-un loc de unde se poate vedea – frecvenţele acestuia stresează veveriţele, ele pot chiar muri din această cauză.
Pisica
Să nu încercăm să împrietienem veveriţa cu pisica. Aceasta din urmă îşi va aminti de şoarece şi va încerca să-şi vâneze noua “prietenă”.
Aşadar, să nu lăsăm pisica nesupravegheată în camera în care este veveriţa; pisica, prin săriturile ei pe cuşcă, poate speria veveriţele.
În orice caz, este bine să ne asiguram că nu poate deschide uşiţa cuştii veveriței.
Plante otrăvitoare
Sâmburii de piersici sau de caise şi seminţele de mac sunt foarte toxice pentru veveriţe. De asemenea, şi sâmburii de măr în cantitate mare. Multe plante din ţara noastră sunt toxice: mac, roşiile, castraveţii în exces, feriga, etc.
Vopesele toxice
Veveriţele aleargă mult şi adesea rod gratiile cuştilor. Prin urmare, trebuie evitate pe cât posibil cuştile vopsite.
September 4, 2007 at 10:48 am
“Să nu încercăm să împrietienem veveriţa cu pisica.” Asta a fost buna. Cum ar fi sa ii cumper prietenei mele o veverita, ca animal de companie, iar apoi sa o impretenesc cu pisica vecinei.
September 4, 2007 at 10:49 am
Evident ca fructele si legumele trebuiesc sa fie proaspete! Cine Dumnezeu si-ar cumpara un animal de companie ca sa il chinuie cu fructe stricate?
September 4, 2007 at 10:49 am
Problema veveritelor in legatura cu televizoarele chiar nu o stiam. Oricum nu prea vad cine ar pune o cusca de veverita in aceeasi camera cu un TV, pana una alta, cand ai o veverita, ea e atractia, nu noul TV 4k…